Doel


Deze opleiding is bedoeld voor personen die een heftruck bedienen en in het kader van de Arbo-wet gaan voor betere arbeidsomstandigheden. Dit leidt tot minder ongevallen en materiële schade.

Inleiding


De opleiding en het examen vorkheftruckchauffeur van de VTC is een U16 Basis opleiding. In het kader van de Arbo-wet moeten werkgevers en werknemers in ieder bedrijf werken aan betere arbeidsomstandigheden: efficiënter en veiliger werken, minder materiële schade en minder ongevallen. Dit kan onder andere bereikt worden door heftruckchauffeurs op te leiden tot vakbekwame, verantwoordelijke medewerkers. In deze praktijkgerichte opleiding (inclusief een examen) tot vorkheftruckchauffeur wordt de praktijkkennis toegepast. De rijklaarcontrole, het stellingrijden en laden en lossen worden met praktijkgerichte opdrachten geoefend. Vakbekwame en in de praktijk opgeleide instructeurs zorgen voor een degelijke begeleiding van de cursisten. Na het succesvol afronden en het behalen van het examen kan de cursist zich dus met recht noemen: Chauffeur Heftruck. Dit certificaat is 5 jaar geldig. Deze opleiding vorkheftruckchauffeur telt mee voor de 35-uurs nascholing voor beroepschauffeurs. Bij het volgen van deze cursus worden van de 35 uur al 7 uur voldaan.

Indien hieronder geen data ingepland staan voor deze opleiding kunt u middels ‘opleiding op maat’ of ‘contact’ uw wensen bij ons bekend maken en wij zullen samen met u een opleiding inplannen.

 

€ 275,- ex BTW

 

 

VTC-locatie

 

 

1 dag

 

 

Opties:

- 7 uur Code 95 (U16-2)

- Lunch

- Incompany

- SOOB-subsidie
 


Informeer naar de mogelijkheden die VTC biedt

Inhoud


De opleiding bestaat uit een theorie- en een praktijkgedeelte. Onder andere de volgende onderwerpen worden behandeld:

 • Algemene begrippen
 • voertuigkennis (gas, diesel en elektro)
 • Het belasten van de vork-/reachtruck
 • Algemene verkeersregels
 • Pallets en verpakkingen, opslagmiddelen
 • Controle- en onderhoudshandelingen
 • Bediening, rij- en kijktechniek
 • Toepassen van beladingsdiagram
 • Het laden en lossen van vrachtwagens
 • In- en uitrijden van diverse soorten stellingen
 • Veilig en efficiënt omgaan met goederen
 • Uitvoeren van praktijkoefeningen
 • Veiligheid, Arbo en Milieu verantwoord werken

Vakbekwaamheidscertificaat


Indien de theorie- en praktijktoets met positief gevolg worden afgesloten, komt de kandidaat in het bezit van het vakbekwaamheidscertificaat Heftruckchauffeur. Dit certificaat is 5 jaar geldig.

Duur


De opleidingsduur bedraagt slechts 1 dag. Voor de beginners en de onervaren heftruckchauffeurs heeft VTC een speciaal programma met een opleidingsduur van 2 dagen.

Uitvoering


Wij werken bij voorkeur in groepen van maximaal 6 personen. Op verzoek kan de opleiding ook incompany worden georganiseerd. Om beroepschauffeur te blijven bent u verplicht iedere vijf jaar minimaal 35 uur nascholing te volgen. Als u niet voldoet aan deze nascholingsplicht mag u uw vak niet meer uitoefenen. Daarom heeft VTC deze opleiding laten certificeren bij het CCV. De training telt dus mee voor de 35-uurs nascholing voor beroepschauffeurs. Bij het volgen van deze training wordt van de 35 uur al aan 7 uur voldaan.

Extra informatie?

 

Onze opleidingen zijn maatwerk, wij doen dan ook graag op maat een voorstel voor het opleiden van uw collega’s/werknemers. Uw wensen kunt u kenbaar maken onder telefoonnummer 0318-439 560 of via info@vtc.nl