Mooi artikel over VTC in De Gelderlander

EDE - Het lijkt alsof er aan de Zandlaan in Ede constant wordt gebouwd. Maar het werk komt nooit af. Dat is ook niet zo gek, want het is de praktijklocatie van een opleidingscentrum voor kraanmachinisten.

Op het terrein van VTC (Verticaal Transport Centrum) staan diverse hijskranen en andere zaken die met de bouw te maken hebben. Bij een 25 meter hoge toren die is voorzien van verschillende ladders, stopt Erik Bouwman, directeur van VTC. „Dit is de klimtoren voor de windmolenindustrie. Die verschillende ladders zijn er, omdat elke maatschappij zijn eigen systeem heeft”

Spoor

Een stukje verder ligt 200 meter spoor. „Wij verzorgen de opleiding van iedereen die met een graafmachine het spoor op moet. Daarom hebben we deze rails neergelegd.”

Certificaat

VTC is één van de aanbieders van opleidingen en cursussen voor kraanmachinisten. De opleidingen voor kraanmachinisten duren zeven, tien of twintig dagen. Daarna doen de leerlingen examen en krijgen ze een certificaat dat vijf jaar geldig is. Zo'n zogeheten TCVT-certificaat is verplicht als je op een bouwplaats hijswerkzaamheden uitvoert. In die vijf jaar moet je je twee keer laten bijscholen en voldoende werkervaring kunnen aantonen. Na vijf jaar moet je een nieuw certificaat aanvragen. De cursussen vormen de andere tak van VTC.

Malaise voorbij

De cursisten, gemiddeld tussen de 25 en 35 jaar, uit het hele land worden meestal gestuurd door hun werkgever. Soms komen ze uit eigen beweging. Ze werken in kleine groepjes.

Bouwman ziet de toekomst van VTC zelf zonnig in. „Gelukkig is de malaise in de bouw voorbij. En dat merken we hier ook.”