Optimaal gebruik van materieel

Als brandweerkorps rukt u uit voor incidenten in de meest uiteenlopende situaties. In veel gevallen telt elke seconde. Daar komt bij dat uw verrichtingen nauwlettend worden gevolgd door pers en publiek. Zij rekenen op een vakkundige hulpverlening. Het komt er dan op aan dat u optimaal gebruik maakt van het materieel waarover u beschikt.

Maximale controle over kraan én last

Een van de hulpmiddelen waarover u beschikt, is de kraan van de HV1. Deze kraan heeft niet alleen een logistieke functie, maar zet u ook actief in bij incidenten. Of het nu gaat om het verwijderen van een omgewaaide boom, het assisteren bij het bevrijden van een bekneld slachtoffer of het hijsen van een wrak. U hebt in deze situaties geen ruimte om te experimenteren. U moet de kraan bedienen als een professional en volledige controle houden over zowel de kraan als de last. In sommige situaties is dat ronduit specialistenwerk. Daarom heeft VTC – gespecialiseerd in het opleiden van kraanmachinisten – trainingen ontwikkeld voor het gebruik van een (autolaad)kraan door brandweerlieden. Een must voor elk korps dat in elke situatie zeker wil zijn van een effectieve aanpak!

Even als brandweerlieden onder elkaar

Het is niet helemaal toevallig dat de VTC trainingen voor brandweerpersoneel heeft ontwikkeld. Binnen het team zijn verschillende mensen werkzaam die actief zijn of waren bij de vrijwillige brandweer. Behalve algemeen directeur van het VTC ben ik zelf al zo’n 17 jaar lid van de vrijwillige brandweer in Hoevelaken, in de rang van hoofdbrandwacht. Daardoor weet ik uit ervaring hoe belangrijk vakbekwaamheid is bij een inzet. In de trainingen die we ontwikkeld hebben, hebben we die praktijkervaring benut. We brengen de cursisten praktisch toepasbare kennis en vaardigheden bij. Het is tenslotte belangrijk – en vaak zelfs van levensbelang – dat ze als hulpverlener hun werk zo snel en effectief mogelijk uitvoeren. Ik ben er dan ook voorstander van om het werken met de HV1 op te nemen in het oefenrooster. Zo kunnen we als brandweer waarmaken waar we voor staan: veiligheid en een doeltreffende hulpverlening!

Erik Bouwman, algemeen directeur