Offshore Crane Operator met NOGEPA certificaat

VTC, gespecialiseerd in het opleiden van machinisten voor het verticaal transport, traint crane operators voor boorplatforms. U leert hoe u de offshore kraan veilig en doeltreffend bedient. De training is ontwikkeld conform de NOGEPA-richtlijnen 1.2. In combinatie met de praktische training is dat een garantie dat u straks een professional bent!

Stap 1 De basistraining

De basistraining duurt 20 dagdelen in 10 dagen.

Hebt u aantoonbare kennis van hijsmiddelen? Hebt u al ervaring als medewerker op een offshore installatie of hebt u een TVCT-certificaat als machinist op een mobiele of torenkraan? U kunt dan de verkorte basistraining volgen. Deze duurt 15 dagdelen (in 5 of 8 dagen).

U sluit de basistraining af met een theorie- en praktijktoets. Als u hiervoor slaagt, ontvangt u het voorlopig deskundigheidsbewijs crane operator offshore.

Stap 2 De praktijktraining aan wal

Als u uw basistraining met succes hebt afgerond, kunt u de praktijktraining volgen. U doet dan in vijf dagen tijd 20 uur hijservaring op. We maken hiervoor gebruik van onze unieke offshore bootsimulator.

Stap 3 Offshore praktijkervaring

Voordat u examen kunt doen, moet u tenminste 40 draaiuren op een offshore kraan gemaakt hebben onder supervisie. Deze uren moeten geregistreerd zijn door de HMI. Daarna kunt bij ons een examen aanvragen.

Stap 4 Examen

De offshore examens worden door een onafhankelijk exameninstituut (NECV) afgenomen. Dit vindt plaats op een offshore installatie. Een essentieel onderdeel hierbij is het laden en lossen van supply vessels. Als u hiervoor slaagt, ontvangt u uw deskundigheidsbewijs crane operator.

Stap 5 De verplichte refreshtraining

Uw deskundigheidsbewijs is vier jaar geldig. Daarna kunt u bij ons de vereiste refreshtraining volgen. Een tweedaagse training waarin alle belangrijke aspecten in theorie en praktijk de revue passeren. We maken hierbij gebruik van onze offshore bootsimulator. De training wordt afgesloten met een toets.

De unieke offshore bootsimulator van het VTC!

VTC heeft een unieke trainingsfaciliteit ontwikkeld: een offshore bootsimulator. De simulator - de enige ter wereld! én bestaat uit een havenkraan op een sokkel met daarnaast een beweegbaar platform. Het platform kan de bewegingen van een deinend schip exact nabootsen. Afhankelijk van de door de instructeur gekozen windsnelheid en windrichting veranderen zowel de bewegingen van het platform als de hijstabellen van de kraan. De innovatieve simulator is gepatenteerd en door het NOGEPA geaccrediteerd. Dankzij deze offshore bootsimulator doen crane operators en banksman hun eerste waardevolle praktijkervaring op in het trainingscentrum van VTC!